сряда, 17 август 2011 г.

Замъкът Хоенцолерн (Hohenzollern Castle)

Замъкът Хоенцолерн (или на бг. Хохенцолерн) е потомствено седалище на пруската царе и немските императори, както и на бавария клон на благородниците от Хоенцолерн. Този невероятно красив замък изглежда като приказен и се счита за един от най-известните и популярни замъци в Европа. Невероятната панорама на околния пейзаж, разстилащ се около Хоенцолерн има признанието си още от император Вилхелм II (1859-1941), който посещава двореца на няколко пъти. Още първата му визита е последвана от фразата: „Гледката от тук горе е цяло приключение.”Замъкът Хоенцолерн (Hohenzollern Castle) се извисява величествено върху върха на едноименната германска планина планината Хохенцолерн при надморска височина 855 метра . Под него в живописната котловина остават градчето Хехинген, а съвсем близо е и Бизинген. И двете селища са разположени в полите на Баварските Алпи. Невероятният Хоенцолерн е и на около 30 км в западна посока от Щутгарт (Stuttgart).

Първоначалният замък на това място е бил издигнат през първата половина на 11 век. Към 1423 г. обаче замъкът е напълно унищожен след продължителна десетмесечна обсада. В началния етап от изграждането на Хоенцолерн в централната му вътрешна част се е намирал малък параклис, около който е започнал строежа на двореца от местните владетели. През следващите години и векове замъкът е непрекъснато нападан, събарян, след което наново построен. Първите 400 г. след изграждането му през 11 в. Хоенцолерн перманентно е търпял набези, като е бил бомбардиран с катапулти, нападат от стрелци и рицари.

През 1850 г. пруският крал Фридрих Вилхелм IV заедно с братовчед си принц Карл Антон фон Хоенцолерн започват изграждането на нов замък на живописния горист ввръх, който да възкреси 400-годишните руини на средновековното укрепление. Новият дворец е бил завършен през 1867 г. и скоро се превръща в символ на новите управници на Югозападна Германия.


В основата на Хоенцолерн има изваяни доста статуи, който претворяват редица пруски царе и благородници. В една от залите във вътрешността на двореца може да разгледате интересни родословни дървета на всички родове и кралски фамилии, които са обитавали магическите стени на Хоенцолерн. Днес замъкът е отворен за туристически посещения, както с екскурзовод, така и за самостоятелни огледи

Няма коментари:

Публикуване на коментар