сряда, 17 август 2011 г.

Кралският трон в Норвегия се предава по любов

                              "До вкъщи с такси ме докара...самият престолонаследник."

С тези думи развълнуваната Мете-Марит нахлула в къщи една лятна вечер на 1996 г. Кралските хроники не уточняват къде двамата са се запознали, но според свидетели това е станало на сбирка с приятели. През цялото време Хаакон се държал толкова непосредствено, че никой не би го възприел за наследник на короната. Именно тази естественост пленила младата жена. Двамата не просто намират доста общи теми за събеседване, но и разговарят като стари познати. По-късно Мете-Марит ще признае, че именно Хаакон е стопил дистанцията и я е предразположил към непосредственост. Върхът е бил номерът с таксито. Хаакон би могъл да се обади в двореца и да му изпратят кола, за да изпроводи впечатлилата го дама. Би могъл да се обади в такситата веднага да изпратят кола - или пък да накара някой от компанията да стори това. Той обаче не прави нито едно, нито другото. Двамата с Мете-Марит си тръгват от гостито и бъдещият крал спира такси на улицата. Когато се прибират по домовете си, двамата си дават сметка, че са "хлътнали".
В интернет страницата на кралския двор Мете-Марит може да научи повече подробности за височайшия си, но напълно земен кавалер. Там тя научава, че типично за норвежката монархическа традиция Хаакон е ходил в най-обикновена детска градина и в най-обикновено училище. Родителите му крал Харалд V и принцеса Соня не са допускали никакви гувернантки или специални учители. Както си му е редът за един престолонаследник, Хаакон получава военно образование и дори известно време служи на боен кораб. Учи обаче политически науки в Калифорнийския университет (1999-1999 г), учи и в Лондонското училище за икономически и политически науки през 2002-2003 г. Като човек Хаакон впечатлява и с богатата си култура. Той не колекционира старинно оръжие или коли, негово хоби е театърът, особено класикът на норвежката литература Хенрик Ибсен. Увлича се и по-киното, вкъщи си държи дискове както с класическа, така и с поп музика. Отделно той е запален спортист - негова слабост са ските, но той се увлича и по ветроходството, сърфинг и делта планеризъм.
Избраницата му с типична скандинавска миловидност расте в многобройно семейство - тя има сестра и двама братя. Майката е банкова чиновничка, баща й - журналист. Родителите се развеждат през 1984 г. Мете-Марит завършва философия в престижния норвежки колеж Агдер, а впоследствие следва изкуство и социални науки в университета в Осло. Познати твърдят, че спортът бил в кръвта й. Увлича се по ветроходството, играе и волейбол, била е капитан и дори треньор на местен отбор.
Норвежците могат да се гордеят, че тронът им е наследен по любов, а не по сметки и родословни комбинации. Хаакон и Мете-Марит се запознават през 1996, когато той започва 3-годишното обучение по политически науки в Калифорния. Тя не е от жените стръвници, които искат да се хвърлят на шията на короната. Фактически двамата минават под венчило чак след пет години. Едва през 1999 г., в края на обучението му в Калифорния, те решават да заживеят заедно в квартирата на Мете-Марит. Решението е чисто емоционално, двамата просто искат да са постоянно заедно. Но те искат да се пробват дали могат да бъдат семейство. Едва след като се убеждават в това, публично обявяват намерението си да вдигнат сватба - това става на 1 декември 2000 г. Самата сватба е на 25 август следващата година.
Принцесата публично се покая за миналото си
Бъдещата кралица Мете-Марит е потвърждение за разкрепостяването на норвежката монархия, не само защото има дете от извънбрачна връзка. В един момент от бурното си минало тя се е събирала с компании, които са се дрогирали. На пресконференция преди сватбата си през август 2001 тя призна, че е имала прегрешения. Пред журналистите обаче отказа да уточни греховете си. "Моето младежко бунтарство бе доста по-силно от останалите и аз водех твърде разгулен живот. Трябваше ми много време, за да скъсам с миналото. Аз вече го направих", обяви Мете- Марит. Журналистите не й спестиха неудобните въпроси. Тя ги изслуша търпеливо, но от лицето й се виждаше, че въпросите отекват болезнено в съзнанието й. Тя не отговори дали е вземала дрога, само каза: "Надявам се да не ми се налага да си припомням неприятните неща от миналото си и пресата да уважи моето желание." Кралският двор твърдо застана зад нея.
Буйният нрав обаче, изглежда, не е чужд в семейството на Мете-Марит. Нейният брат, пилот в авиокомпанията SAS, бе осъден да плати 40 000 крони (4860 евро) заради побоя му над приятелката му

Няма коментари:

Публикуване на коментар