сряда, 17 август 2011 г.

Вечният конфликт снаха-свекърва - и в двореца в Люксембург

Бившият Велик херцог Жан и съпругата му Жозефин-Шарлот, снимани през октомври 2000 г.

Когато новината за смъртта на бившата Велика херцогиня на Люксембург Жозефин-Шарлот бе обявена на 10 януари 2005 г., всички политици в страната побързаха да обявят каква загуба е претъпяла страната, знамената бяха спуснати наполовина, а единственото държавно радио излъчваше само класическа музика. В кралския дворец обаче снахата на Жозефин - Мария-Тереза, най-сетне си отдъхна.

Разприте между двете не бяха тайна. Свекървата обвиняваше сегашната Велика херцогиня, че

се държи като лейди Даяна

заради добрите й отношения с журналистите и я наричаше презрително "малката кубинка". Старата аристократка, сестрата на бившия белгийски крал Бодуен не можеше да й прости и факта, че новата стопанка на палата в Люксембург няма синя кръв. Мария -Тереза наистина е родена в Куба в богато семейство на испанец и италианка. Фамилията бяга от острова след революцията на Кастро и красавицата получава своето образование първо в САЩ, а по-късно в Швейцария, където се установява да живее с майка си и баща си. Там, в университета в Женева тя среща своя колега-принц Анри, син на Великия херцог на Люксембург Жан и херцогиня Жозефин-Шарлот. Двамата се женят на деня на Свети Валентин-14 февруари 1981 година. След девет години Анри наследява баща си на трона на херцогството и така става един от най-скоро възкачилите се на престола европейски монарси. Жан абдикира след като 36 години оглавява държавата. Анри Албер Габриел Феликс Мари Гийом всъщност е шестият Велик херцог, след установяването на модерната монархия през 1890 г. Принцът полага клетва за вярност в парламента, който се намира в непосредствена близост до двореца и

провъзгласява своето мото: "Аз служа".

В специална декларация премиерът Жан-Клод Юнкер пише, че принц Анри ще бъде "най-достойният" монарх на страната заради "прекрасния му характер и дълбоките му познания за народа". В първото си изказване след оглавяването на Люксембург, принц Анри посочва, че според него много важно днес е да се съхранят семейните ценности и да се осигуряват равни права на мъжете и жените. "Не сме ли големи егоисти? Забелязваме ли хората, които са по-малко щастливи от нас не само тук, в Люксембург, а също така и в чужбина", емоционално се обръща принцът към нацията.

Принц Анри е роден през 1955 г. Като заместник на баща си още преди да се качи на престола е можел да изпълнява всичките му функции, с изключение на приемането на държавни глави. Освен дипломата си в Женева по икономика и политически науки, има сертификат и от колеж в Кралската военна академия във Великобритания.

Двамата с Мария-Тереза се радват на 5 деца - принц Гийом през 1981 г., принц Феликс през 1984 г., принц Луис през 1986 г., принцеса Александра през 1991 г. и принц Себастиян през 1992 г.

Още като наследник на трона той оглавява много официални комитети, става патрон на няколко спортни федерации и културни асоциации. От зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. става член и на Международния олимпийски комитет.

Принцът се вълнува много от опазването на природната среда не само в Люксембург, но и в цял свят. Много похвали получава и за своята активност в неправителствената организация "Ментор",

която се занимава с борбата срещу дрогата.

Тронът в Люксембург се предава по наследство и на престола се качва най-големият син от управляващата династия. Ако няма мъж-наследник, начело на държавата застава потомък от друг клон на управляващата фамилия. Ако въобще няма мъже във всички клонове, тогава с короната се окичва най-голямото момиче от управляващата династия. След това наследствеността отново се предава по мъжка линия.
Бащата на сегашния монарх на Люксембург - Жан I е роден през 1921 г. Негов кръстник е папа Бенедикт XV. Великият херцог е бил доброволец в британската армия през периода 1942-1945 г., а от 1945 до 1964 г. е полковник в армията на Люксембург. Самият той е завършил университет в Канада и Военна академия във Великобритания. Жени се през 1953 г. за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. В тяхното семейство също се раждат 5 деца - принцеса Мари-Астрид през 1954 г., престолонаследникът принц Анри през 1955 г., принц Жан и принцеса Маргарета през 1957 г., и принц Гийом през 1963 г.

Жан I наследява на престола своята майка, великата херцогиня Шарлот, която се оттегля след 45-годишно управление. Също като сина си и той е патрон на различни спортни федерации и освен това е запален ловец. Никога не е преставал да спортува, главно езда, фехтовка, плуване, ски, тенис. Не случайно от 1946 г. е член на МОК. Жозефин-Шарлот е родена през 1927 г.

Когато е едва 7-годишна, принцесата загубва майка си - кралица Астрид, която загива в трагична катастрофа. Управлението на Жан Люксембургски се характеризира със значителен икономически просперитет и висок международен авторитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар