сряда, 17 август 2011 г.

Маргарита Българска

Нейният най-красив и жертвоготовен жест е, че позволи на своя

съпруг да догони мечтата си
Не случайно за двете години царско управление не се намери нито един журналист или партиец -антимонархист, който да си позволи да атакува Симеон индиректно, чрез клюки или критики по адрес на съпругата му


Преди 45 години Симеон за първи път забелязал Маргарита. Откроил я сред гостите на някакъв бал - стояла встрани и изглеждала тъжна.
Така изглежда тя и днес - грациозна, загадъчна, тъжна. Пак предпочита да е винаги леко встрани, присъствието и е ненатрапчиво и деликатно. Дори пристъпва на пръсти, сякаш се страхува да не нарани тишината. Определено не страда от манията да приковава вниманието, напротив - ако имаше шапки-невидимки, вероятно рядко би излизала без тях. И да знаеше български, едва ли би говорела повече. Не е от половинките, които жестикулират разпалено, прекъсват съпрузите си или гледат с отегчение през тях. На светски изяви ходи само ако мъжът и каже, че е наистина наложително, и много внимава да не влезе в диалог с някои от напористите коктейломани.
Стилът на премиершата Маргарита изпълни с респект дори родните медии. Не случайно за двете години царско управление не се намери нито един журналист или партиец-антимонархист, който да си позволи да атакува Симеон индиректно, чрез клюки или критики по адрес на съпругата му.

Синдромът "Лейди Даяна"

През 1962 г. европейските вестници се питат откъде Симеон е намерил "съкровището" Маргарита и прозорливо отбелязват, че с такава избраница наследникът на Кобургите е обречен на успех.
Когато на сватбата на княгиня Калина в Боровец майка й едва сдържаше сълзите си, вероятно я е трогнал и натъжил и споменът за собственото и сватбено тържество. Както дъщеря и , така и тя прекарват най-незабравимия си ден помрачен от отказа на някои аристократични фамилии да присъстват на бракосъчетание с простосмъртен. Вярно, че времената вече са други, но правилата си остават същите. Така наречените аристократи не обичат да се омесват с простосмъртните. И дори когато демонстрират за пред обществото широко скроен дух, един Бог знае какви са коментарите им, след като се приберат по спалните си.
Самата Маргарита, в чиито вени има капки синя кръв (дядо й е бил маркиз), е принудена да изтърпи куп унижения и слухове, че е избрана от Симеон заради парите й. За щастие тя се е оженила лудо влюбена (и досега й личи, че боготвори Симеон) и това й помага да премине през многобройните житейски изпитания. Бракът по начало не е лесна работа. А когато е с човек от друг религиозен, културен и кръвен бекграунд, нещата придобиват още по-сложни измерения.
За ревностна католичка като Маргарита, възпитана от монахини, е било наистина голям жест да приеме православната вяра на мъжа си и да позволи първородните и синове да бъдат православни. И то в името на някаква имагинерна царска корона. След това редовно е придружавала съпруга си на неделната служба в православната църква на ул. "Никарагуа" 12 в Мадрид.
Освен религиозния проблем е имало и друг. Във времена, в които умението да правиш пари е основният критерий за успех, Маргарита е омъжена за човек, за когото жълтата преса твърди, че е в плен на хазарта и казината и че го бива най-много в пилеенето на пари.

Пикът на авантюрата

Най-красивият и жертвоготовен жест на Маргарита обаче е, че позволи на своя мъж да догони мечтата си. Или, както се изрази Симеон преди 2 лета - да "затвори цикъла": "След толкова много години затворих един цикъл, като се завърнах у дома в София... Днес, 16 юли 2001 г., най-сетне виждам този дом пълен с приятели, дошли, за да отпразнуваме 64-ия ми рожден ден, най-хубавия досега." Това, което Симеон пропусна да каже тогава, е, че дължи благодарност на съпругата си, която се съгласи да го придружи в най-авантюристичното му приключение - връщането в родината.
Цената на експеримента е висока. Маргарита отново е принудена да изтърпи куп клевети: че Симеон е влязъл в политиката, "защото се е разорил", че "много обича хазарта и казината, че "бил женкар и голям привърженик на Ку-клукс-клан, поради което и петте му деца носели имена, започващи с "К", че се "бил съюзил с руските мафии".
От момента, в който съпругът й стана премиер, животът на Маргарита е накъсан на малки отсечки между мадридския им дом и двореца "Врана". Да си на 68 години и почти всяка седмица да хващаш самолета до испанската столица и след 2-3 дни обратно към София, е голямо натоварване. Според хора от обкръжението и във "Врана"

Маргарита става сутрин
преди 6 часа

В 6.30 пие с най-приближената си съветничка Галя Дичева първото кафе и обсъждат програмата за деня. (Преди това вероятно е изслушвала съпруга си, успокоявала го е и му е давала съвети.) Следват срещи, визити, телефони. Вечер Маргарита изчаква Симеон да се прибере от работа (и вероятно понякога обира лошото му настроение).

Няма начин да не изживява
и културен шок

Не разбира добре местния език. Отделена е от децата, внуците и най-добрите си приятели. Принудена е в зряла възраст да свиква с непознати балкански нрави и съпътстващите ги клопки: откликва доверчиво на покана за модно ревю и пред изумените и очи започва дефиле на младежи по прашки, а папараците това и чакат; придружава съпруга си на официално посещение в Скопие, а домакинята, премиершата Ясна Цървенковска я оставя сама да обикаля из македонската столица. На всичкото отгоре в суматохата Симеон забравя именния ден на жена си Цветница (което за нея е още по-голям празник, защото съвпада с католическия Великден) и Маргарита остава без цветя, подарък, шарени яйца и шоколадови зайчета.
Из определени столични среди се носи слух, че Маргарита не издържала на напрежението. Ако това обаче беше вярно, тя не би изглеждала толкова царствено. Фигурата и осанката и са на жена с 20-ина години по-млада (типичен "Козирог"), очевидно спортува и внимава какво яде.

Явно е от хората с
щастлив характер,

които приемат трудностите с чувство за хумор. В едно от малкото си интервюта тя през смях разказва как със съпруга и са прекарали в спални чували първата нощ във "Врана" и как понякога се крие от охраната и тайно поема по някоя от витошките пътеки (с любимия си фотоапарат"Канон", с който не се разделя, след като преди години открила удоволствието от фотографията).
Очевидно я интересува всичко, свързано с работата на мъжа и . Не случайно започна да учи български и така показа какво значи да държиш на съпруга си. Твърди се, че царят не бил с лесен характер. Но

Маргарита му
е "намерила цаката",

приемайки тактиката на жените, които командват мъжете си по най-мъдрия начин - като им се подчиняват. Грешат тези, които си я представят само като домакиня, най-близките до семейството знаят колко много Симеон държи на нейното мнение и как иска съвет преди всяко по-голямо начинание. Не случайно премиерът обяви раждането на Национално движение "Симеон Втори" в парка на двореца "Врана", придружен единствено от своята съпруга. Най-силното доказателство за това, че Симеон се съобразява със съпругата си, е фактът, че три от децата им са католици. А също и респектът, с който синовете и дъщеря им се отнасят към майка си. Маргарита е тази, на която семейството дължи задружния и ведър климат и повечето от семейните приятели. За нея казват, че

има талант
да печели хората

В чудесни отношения е с представителите на българската общност в Мадрид. Търпеливо изслушвала почти всички нашенци, които от ранни зори се трупали пред испанския дом на "своя цар". Без да парадира, се включвала в множество благотворителни акции. Първите опити за създаване на SOS-детски домове в България са осъществени благодарение на съдействието на доня Маргарита.
Съпругата на Симеон говори 5 езика, владее най-елитарните спортове - тенис, езда, водни ски. Като млади със Симеон са се забавлявали доста добре - обикаляли морските и зимните курорти и къмпинги, пътували из Европа с автобусче-каравана, танцували фламенко в нощните клубове. Един от старите им приятели твърди, че на частно парти преди месеци пак ги видял да играят фламенко. Били безупречни както някога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар