сряда, 17 август 2011 г.

В Холандия предпочитат брака пред престола

Любовта и брачните отношения командват живота на холандското кралско семейство. Заради нея три короновани особи в последните години се отказаха от правата си върху трона в двореца Хюис тен Бош в Хага, а бащата на сегашната кралица-принц Бернхард призна за две свои извънбрачни щерки. Страстните романи на Беатрикс със съпруга й нацист и престолонаследника Вилем Александър с дъщеря на висш представител на аржентинската хунта също предизвикаха скандал в Нидерландия.

През октомври 2003 холандският принц Йохан Фрисо сeнзационно се отказа от престола, за да се ожени за своята любима Мабел Виссе Смит. Кабинетът не прие избраницата му, тъй като имала връзка с престъпен бос. Според холандските закони никой от кралското семейство не може да се ожени без благословията на правителството. Йохан Фрисо е вторият син на холандската кралица Беатрикс и пряк наследник на престола след брат си Вилем Александър. Принц Фрисо обаче остана непреклонен и избра да се ожени и


да живее с любовта на живота си,

вместо да носи короната на кралската власт.

Подобно решение взимат и двете от лелите му. Сестрите на кралица Беатрикс Ирен и Кристина се омъжват съответно през 1964 г. и 1975 г. за католици, като самата Ирен също приема католическата вяра. За протестантска Холандия от онова време скандалната им постъпка е равносилна на предателство на националните традиции. Парламентът не одобрява и двете сватби, което кара сестрите да се откажат от короната. Според декрет от 2002 г. престолонаследниците, които се откажат от правата си върху короната, автоматично губят и холандското си гражданство.
Прекият престолонаследник на холандския престол принц Вилем Александър също предизвика бурни реакции в холандското общество с избора си на съпруга. Той се ожени за аржентинката Максима Зорегета, чийто баща беше министър в диктаторския режим на генерал Видела. Скандалът беше решен дипломатично. Бащата на Максима се съгласи да не присъства на сватбения ден, който беше на 2 февруари 2002 г.

Женитбата на самата кралица

Беатрикс с Клаус, която бе обвиняван за връзките си с нацистите,



също предизвика през 60-те години брожения в Холандия. През 1945 г. Клаус, който служи в немската армия, е пленен от американците и изпратен в затвор, където работи като шофьор и преводач. След края на войната се изправя пред специален съд, който отрича връзките му с нацистите, въпреки че като повечето ученици той е бил член на нацистките младежките организации "Юнгфолк" и "Хитлерюгенд".

Мечтата на принц Клаус е да следва машинно инженерство. Тъй като германските университети през 1947 г. са препълнени, той не успява да се запише. През 1948 г. постъпва във Факултета по право и политически науки в Хамбург. През 1957 г. преминава успешно специални изпити за включване в дипломатическа служба и през 1961 г. става последователно трети и втори секретар в немското посолство в Доминиканската република. През 1963 г. принц Клаус е преместен в Министерството на външните работи в Бон, където работи в отдел, който отговаря за икономическите връзки с Африка до 1965 г.
Втората световна война кралица Беатрикс, която е родена на 31 януари 1938 г. и е първото дете на кралица Юлиана и принц Бернхард, изкарва във Великобритания и Канада. През 1940 г., след германската инвазия в Холандия, семейството заминава за Лондон. От там принцеса Беатрикс, заедно с по-малката си сестра Ирене, родена през 1939 г., се установяват в Отава. Само след 5 години фамилията, заедно с по-малкото дете Маргрит, появило се на бял свят в Канада, стъпва отново на холандска земя. Принцеса Беатрикс се записва в лицей, където учи изкуства и класически езици. По-късно тя следва в университет и изучава социология, право, икономика, парламентарна история и конституционно право.

В специално радио и телевизионно предаване на 28 юни 1965 г. нейните родители съобщават за годежа на дъщеря им с немския дипломат Клаусфон Амсберг.

Двамата се преместват да живеят в двореца в Хага през 1981 г. Младото семейство скоро е ощастливено с трима сина - принц Вилем - Александър през 1967 г., принц Йохан Фризо през 1968 г. и принц Константин през 1969 г.

На 30 април 1980 г. кралица Юлиана подписва акт за отказване от престола и на трона се качва принцеса Беатрикс, която става кралица на Холандия. Поемането на властта се извършва на специална церемония в новопостроена църква в Амстердам. От тогава тази дата е денят, в който кралицата празнува рождения си ден, още повече, че той съвпада с рождения ден на кралица Юлиана.

Последните шокиращи разкрития са за романтични похождения са починалия на 1 декември съпруг на Юлиана- принц Бернхард. Бащата на холандската кралица Беатрикс е имал

две извънбрачни дъщери,

разкри самият той в интервю, излязло във вестник "Де фолкскрант" едва след смъртта му. "Имам шест дъщери", споделя той пред журналист през 2001 г. Официално принцът има само четири дъщери от съпругата си кралица Юлиана: кралица Беатрикс и принцесите Ирен, Маргриет и Кристина. "Другите две се казват Алексия и Алисия", казва Бернхард. Съществуването на Алексия, 37-годишна французойка, беше обществена тайна в Холандия. Никой досега обаче не знаеше за съществуването на Алисия, която живее в Съединените щати и е на около 50 години. Това не е единственият скандал около принца. В друго негово интервю, той призна, че е получавал подкупи от американски самолетостроител. Бернхард бе заподозрян в това през 1976 г., но впоследствие бе оневинен.

През октомври 1999 година по покана на българския държавен глава Петър Стоянов кралица Беатрикс и принц Клаус бяха на двудневна визита у нас. Бяха подписани споразумения за взаимна защита на инвестициите и меморандум за разбирателство. Кралската двойка дари 10 000 нови лева на Рилския манастир по време на посещението й в Светата обител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар