сряда, 17 август 2011 г.

Капанът на Хризантемата съсипа принцеса Масако - снахо, в цикъл ли си?

Принцесата заряза кариера на дипломат, превърна се в нещастница, която не роди престолонаследник на японския трон


Японската Даяна, Нещастната принцеса - тези печални титли съпътстват японската принцеса Масако, съпруга на наследника на трона на хризантемата принц Нарухито. Драматичната история продължава вече 15 години и показва лицето на една друга, загадъчно-жестока Япония.

Нарухито вижда бъдещата си жена през 1987 г. на прием за елита. Изключително талантливата, напориста Масако Овада удивително напомня на принца неговия идеал - американския модел Брук Шийлдс. Впрочем качествата на Масако са удивителни и без да се брои перфектната й външност. По онова време девойката е завършила Харвард, говори шест чужди езика и се готви за аспирантура в Оксфорд. Предричат й бляскава кариера на дипломат. Няколко години невероятни усилия на принца най-сетне убеждават красавицата да се откаже от поприще във външното министерство и да свърже живота си с императорското семейство. Няколко пъти Масако отказва на предложенията за брак, но най-после се предава. Ще направя всичко възможно да ви защитя, обещава Нарухито.

Нуждата от „защита" става очевидна още в навечерието на брачната церемония. Страданията на Масако започват от мига, в който става известно, че жена от простолюдието, макар с куп таланти, е приела предложението на принца. Потомци на формално несъществуващото след войната японско дворянство, които все още са много влиятелни в обществото, не пропускат възможност да ухапят бъдещата императорска снаха за липсата на подобаващи маниери и външност. Редовите японци обаче не споделят подобна мания и подкрепят бъдещата принцеса. В навечерието на сватбата още е силна надеждата, че чарът и умът на Масако ще победят средновековните нрави и принцесата ще стане символ на модернизацията на японската монархия и ще отвори Япония за света.

Надеждите обаче са погребани със сватбата, отпразнувана през лятото на 1993 г. в присъствие на огромен брой гости под аплодисментите на цялата страна. Затворена зад стените на Източния дворец на престолонаследника Масако се оказва в затвор. И най-малката й стъпка е под най-строг контрол. Дори за да се обади по телефона на родителите си, трябва да иска специално разрешение. За обществена дейност, разбира се, и дума не може да става. Всички усилия на Масако, всичките й мисли трябва да бъдат насочени единствено към раждането на момче, наследник на престола.

През 1999 г. най-сетне от двореца съобщават за дългоочакваната бременност на Масако. Тя обаче абортира от психическо пренапрежение. Две години нови усилия и на 1 декември 2001 г. най-сетне на бял свят се появява не син, а дъщеря. Натискът върху принцесата продължава. През 2004 г. лекарите обявяват, че Масако страда от синдром на ниска адаптация към околната среда и на моменти изпитва непредсказуеми колебания в психическото и физическото си състояние. За нова бременност естествено не може да става и дума.

През септември 2006 г. Масако преживява още едно повратно събитие. Малкият брат на Нарухито, принц Акисино, най-сетне се сдобива със син - принц Хисахито. Появата на принца (в продължение на цели 40 г. в императорското семейство не се е раждало момче) извежда Япония от кризата за наследяване на престола. Натискът върху принцесата не спира, но вниманието към 45-годишната Масако започва да спада. Колкото и цинично да звучи, японците няма какво повече да очакват от съпругата на престолонаследника. Затова я оставят в ада на депресиите й.

ТЪРКАТ Й КОРЕМА ДА ЗАЧЕНЕ, НЕ ПОМАГА

Откъси от книга за принцесата разкриват ада, в който Масако живее:

На тази смела, дори отчаяна жена й предстоеше не само да се раздели със семейството си и да се откаже от кариерата си, но и да разруши всички връзки с приятели и познати. От „другата страна на рова" започва тайнствен свят на сложния тягостен дворцов протокол и мистични религиозни ритуали.

Средновековните традиции например изискват например да се наведеш под ъгъл от 60 градуса при среща с родственици. Обръщението към съпруга, особено пред публика, е Господин Източен дворец.

Съвременната образована Масако, гостуваща в шинтоисткия Ватикан в крайбрежния град Иса, търпи стоически ритуала, при който две храмови девственици й търкат корема с оризови стръкове, за да зачене по-бързо.

За цялото домакинство наблюдават 50 камерхери и дами, готвачи, шофьори, секретари, дори щатни доктори. Всички те служат в Кунаита и определят какво може и какво не бива да прави и говори новата им господарка, колко трябва да се движи.

Когато Масако се омъжва, името й буквално е зачертано с черна боя в официалните архивни регистри на местната администрация. След бракосъчетанието Масако престава да бъде член на своя род, влиза в семейството на съпруга си, а след смъртта й нейните полуобгорени кости ще се присъединят към праха на неговите предци.

Според източници от императорския дворец веднъж всеки месец, като се започне от сватбата, принцеса Масако изслушва един и същи въпрос от императора. В максимално вежлива форма, използвайки максимално обтекаема терминология, Негово Величество пита дали й е дошъл мензисът. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар