сряда, 17 август 2011 г.

Сватбената торта на шведската принцеса Виктория

Гюнтер Корфер, макар и роден в Германия, живее в Швеция от 1976 г. насам. За почти 25 години, сладкарят, който вече е шведски гражданин, работи в кафене в Ulricehamn, малък град между Гьотеборг и Стокхолм. Именно той се оказва творческия директор, който отговаря за сватбената торта на шведския престолонаследник Виктория на 19 юни. Връзките му с кралския двор датират от далечната 1977 г., когато Гюнтер подготвя десерт за кръщенето на принцеса Виктория. Престоят му в Швеция за кратко е бил прекъсван от пребиваването му в Тел Авив, Ерусалим, Ню Йорк и Монреал. Майсторският си изпит взима в Люцерн.

За кулинарните си планове относно сватбана на принцеса Виктория, майсторът-сладкар не споделя много предварително, защото иска да бъде голяма изненада. Казва само: "Ще бъде много голяма, много бяла и много вкусна". Тортата е монтирана на 15 етажа, достигащи височина над 2,5 м.



Гюнтер Корфер има опит с големи проекти. Преди няколко години той постави световен рекорд за 700-годишния юбилей на родния си град, като изпече 700 м, която съдържаше три и половина хиляди литра сметана и три тона марципан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар