сряда, 17 август 2011 г.

Почти принцеса

Не само Обединеното кралство, но и останалият свят с нетърпение очаква поредната порция новини около драматичните отношения между принц Уилям и Кейт Мидълтън. Едва ли остана някой, който да не е разбрал как внукът на Елизабет Втора скъса с дългогодишната си приятелка по телефона, а след това отпразнува събитието в лондонски клуб с крясъци на дансинга, че е свободен. Или как Кейт после се впусна да флиртува, за да го накара да ревнува. Действията й явно са имали ефект - наскоро двамата отпътуваха на романтичен круиз. А медиите доволно констатираха успеха на Уилям при убеждаването на любимата му, че връзката с бъдещия крал си струва неудобствата. Сега отново се претеглят шансовете на г-ца Мидълтън да влезе в семейството. За много други простосмъртни обаче титлата „принцеса" си остава само мираж.



Лейди Елизабет Сара Лавиния, голямата сестра на Даяна, е на 22 г., когато излиза с принц Чарлз. Някъде по това време британският престолонаследник среща бъдещата си съпруга, а лейди Сара - двама репортери, на които разказва за „хилядите си гаджета", за борбата с анорексията, за алкохолните си забежки и за албума с изрезки на статии за нея и Чарлз, който един ден възнамерява да покаже на внуците си. „Току-що направи нещо невероятно глупаво", е недвусмислената реакция на принца.

Личният живот на неженения Чарлз дълго е магнит за медиите. А гадаенето „това ли е тя" се превръща в национален спорт. Въпреки че името му се свързва с някои британски хубавици с добро потекло, повечето „ангели на Чарли" не отговарят на критериите за бъдеща кралица - да бъдат девствени, протестантки и с чисто минало. Именно поради тази причина на Камила се налага да се примирява с ролята на любовница, преди да стане съпруга.



Тъкмо тя измества от сърцето на Чарлз лейди Трайън, дъщеря на магнат от издателския бизнес. При запознанството им в Австралия принцът й дава прякора Кенга. По думите му тя е единствената жена, която го е разбирала. Лейди Трайън страда от вроден дефект на гръбначния стълб, а по-късно се разболява от рак. В последните месеци преди смъртта си лекува още зависимост от алкохол и наркотици. Падане от първия етаж на клиниката я оставя прикована към инвалидна количка и в пресата се завъртат всевъзможни версии - от инцидент през преднамерено блъсване до опит за самоубийство. Умира на 49 г. от отравяне на кръвта след операция.



Лош късмет сподиря и протежето на стария сватовник граф Маунтбатън, който предлага на Чарлз внучката си Аманда Начбул. Преди планът да се осъществи, графът е убит. Аманда, станала свидетел на нападението срещу него, баба й и най-малкия й брат, незабавно отхвърля предложението.

„Нямам нужда от още една титла. Вече си имам, благодаря." Така аргументира отказа си да се омъжи за Чарлз и потомката на една от най-аристократичните британски фамилии - журналистката лейди Джейн Уелсли. Дъщерята на херцог Уелингтън, която има 18-месечна връзка с принца, се опасява, че дворцовите норми ще ограничат свободата й.

Ан Уолъс е другата „рядка птица", отхвърлила възможността да стане кралица. Според слуховете Чарлз отчаяно искал да се ожени за сексапилната шотландка с пиперлив нрав. Но една вечер по време на дворцов бал престолонаследникът пренебрегнал любимата си и в продължение на часове танцувал с Камила. „Никой не може да се отнася така с мен. Дори ти!", разбесняла се Ан. Когато в края на вечерта Чарлз я потърсил, тя си била отишла. Завинаги.

Точно когато търпението на кралската фамилия е на път да се изчерпа, а Чарлз вече прехвърля 32, лейди Даяна се оказва в подходящото време на подходящото място. И за разлика от друга любима на принца - шармантната блондинка лейди Давина Шефийлд, няма гадже, което да вдигне скандал и да развали приказката преди сватбата.

Всъщност модата да се влюбиш в неподходящото момиче в британския кралски двор въвежда Едуард VIII, който се жени за разведената американка Уолис Симпсън и абдикира от трона. Сега Питър Филипс - синът на принцеса Ана и внук на кралица Елизабет, също може да загуби правата върху престола заради предстоящата си сватба с канадската католичка Отъм Кели, която срещнал на състезание от Формула 1. 29-годишният Филипс обаче едва ли е сериозно обезпокоен, тъй като е едва десети в списъка на наследниците на короната.

И връзката на принц Андрю с американската актриса Ку Старк дочаква паралел с Едуард VIII. „Хойкащият Анди" обаче не се колебае да я зареже. Кралицата оказва натиск, когато става ясно, че Старк е участвала в софтпорно.



Въпреки това по-малкият син на Елизабет Втора, който има в актива си неуспешен брак със Сара Фъргюсън, остава в добри отношения с бившата си приятелка и я подкрепя след операция от рак на гърдата.

Името на дука на Йорк се свързва и с червенокосия модел Енджи Евърхарт. Двамата се срещат през 2002-а, а връзката им изненадващо продължава цели 4 г. Според запознати заради нея принцът прекарва повече време в Щатите, отколкото в родната Великобритания. Преди това бившата приятелка на Силвестър Сталоун е спрягана като любима и на друг плейбой аристократ - принца на Монако Албер II. През леглото на заклетия ерген са минали хубавици като Брук Шийлдс, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и плеймейтката Виктория Здрок. 49-годишният принц, баща на две извънбрачни деца, успява да устои на опитите на баща си принц Рение да го ожени. Упоритият му отказ да се задоми дори инспирира слухове, че е гей. От известно време насам обаче все по-усилено се говори за връзката му с шампионката по плуване от ЮАР Чарлийн Уитсток. След триумфалното й завръщане във водата след контузия, изглежда, новата цел на амбициозната Уитсток е не само спортна титла, а и аристократична. От 3 години синеоката атлетка официално придружава Албер по светски мероприятия. Близки до двойката твърдят, че с дискретния си чар е впечатлила първото семейство на Монако. Вестниците в княжеството пък пишат за „втората вероятна южноафриканска принцеса", намеквайки за произхода на приятелката на принц Хари - Челси Дейви.



Дълго време испанският престолонаследник Фелипе и приятелката му Исабел Сарториус и Соракин де Марино са златната двойка в родината си. Тя е млада, изтънчена, с космополитна биография - израснала е в Мадрид, живяла е в Перу и е получила образованието си във Вашингтон. През 1989-а медиите предричат приказен финал. Скоро обаче по-голямата с 3 г. Исабел научава, че привилегията да се среща с представител на Бурбоните си има цена. Таблоидите изнамират връзка между приятели на майка й и канали за контрабанда на кокаин.



Въпреки че обвиненията не са подкрепени с доказателства, вредата е нанесена. Крал Хуан Карлос и кралица София остро се противопоставят на увлечението на единствения си син.

Г-ца Сарториус се оттегля в Лондон, където изучава изящни изкуства и работи в „Сотбис". Но доброволното изгнаничество само я прави още по-интересна. И най-малката подробност от следващата й връзка излиза по първите страници на испанските таблоиди. На личния живот на Исабел все още се гледа като на обществена собственост. Последвалата й бременност и въпросителните около бащинството стават обект на безвкусни дискусии в медиите, които не секват и по-късно, когато в търсене на ново начало тя се връща в Мадрид заедно с дъщеря си. В интервю за Hola! Исабел твърди: „Принцът няма нищо общо с това, което се случи с живота ми. Точно обратното. Просто напрежението ми оказа влияние, както и това да виждам името си по вестникарските будки." В момента бившата голяма любов на Фелипе се занимава с модната си серия чанти и аксесоари. Тя поддържа добри отношения с настоящата съпруга на престолонаследника принцеса Летисия и двете им малки дъщери.



Друга сериозна връзка на Фелипе от миналото е със 183-сантиметровата норвежка манекенка на бельо Ева Санум. В Испания я наричат „кралица по гащи" - тя няма нужното образование и произход, за да очарова обществото. Освен това професионалните й занимания са твърде далеч от модните подиуми на Париж и Милано. Все пак и тази пепеляшка се надява на щастлив финал: в месеците, преди принцът да скъса с нея, Ева заляга над испанския, изтегля снимките си от модните каталози и дори планира да приеме католическата вяра.

Преди да се задоми, и престолонаследникът на Дания Фредерик е известен със слабостта си към леко облечените модели. Чаровният датски принц, който в момента е женен за австралийката Мери Доналдсън, сменя манекенката на бельо Катя Сторкхолм Нилсен с поппевицата Мария Монтел. А когато кралицата се опитва да се намеси, събралата се пред двореца тълпа пее: „Маргарет, остави сина си да се ожени!"



Беатрикс Холандска също допринася за края на дългогодишната връзка на сина си принц Вилем-Александър с простосмъртната Емили Бремърс. „Ще бъде ли тя следващата Камила?", пита холандско списание, след като става ясно, че зъболекарската щерка се промъква в двореца през задната врата и търпи хладно посрещане на баловете. Причина за резервираното отношение е не толкова обикновеният произход на Емили, колкото фактът, че е католичка на фона на протестантския кралски двор. През 2002 г. тя сключва брак с по-маловажен холандски аристократ. Същата година престолонаследникът взима за съпруга банкерка католичка. Сватбата не минава без скандал, след като се оказва, че бащата на младоженката бил министър в аржентинската военна хунта през 70-те, когато са извършени едни от най-големите жестокости в историята на страната.

В светлината на тези проблеми добрата стара Англия изглежда направо скучна - херцогинята на Корнуол нито е католичка, нито идва от неподходящо семейство и определено не е модел на бельо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар