сряда, 17 август 2011 г.

Японската принцеса Саяко се прости с императорския двор

Японската принцеса Саяко  се омъжва, на 17 май 2005 със скромна церемония по шинтоиската традиция в токийския хотел "Империал" за 40-годишния Йошики Курода, служител в градоустройствения отдел на столичното кметство.

Булката носеше перлени накити и нетрадиционната дълга бяла рокля вместо кимоно, като почтително покланяше глава от черната лимузина на множеството от японци, дошли да я поздравят.

На сватбеното тържество бяха поканени 150 гости, включително градоначалникът на Токио - в тон с традицията да се кани началникът на младоженеца.

С венчавката си за простосмъртен единствената дъщеря на императорското семейство, наричана още с официалната си титла "принцеса Нори", съкратено от Нориномия, напуска дворцовия живот  и привилегиите си, както повелява традицията.

За разлика от своите братя - престолонаследника Нарухито и принц Акишино, тя трябва да се откаже от титлата си, от щедрата издръжка и да стане обикновена поданичка.

След сватбата младото сем. Курода ще живее в нов апартамент в японската столица и ще трябва да харчи предпазливо заплатата на съпруга, която се равнява на 35 000 лири годишно, пише британската преса.

За да се подготви за драматичната промяна в начина си на живот, Саяко взимаше уроци по шофиране и се обучаваше да пазарува от супермаркет.

Правителството й прави еднократен подарък от 150 млн. йени

(750 000 лири стерлинги), за да гарантира, че бившата принцеса "ще запази достойнството, което й се полага по рождение", обяснява лондонският в. "Таймс".

Тя е завършила факултета по японски език и литература в университета "Гакушин", но от 1992 г. допреди няколко месеца работеше в изследователски институт по орнитология и следеше всекидневно живота на птиците в императорските резиденции.

Конкретен обект на наблюденията й беше земеродното рибарче (Alcedo atthis), за което е написала статията в енциклопедия за животните в Япония.

Сред останалите й любими занимания са традиционните японски танци и тенисът; проявява интерес и към обучението на кучета водачи.

Родителите й я наричаха "Мис Няма значение",

защото това бил обичайният израз, с който успокоявала майка си, когато е изнервена. Затова императрица Мичико я описва като "мила, спокойна и търпелива, отговорна за всичките си постъпки".

Младоженецът е юрист по образование, работил е като банкер и се познава с нея покрай старото си приятелство с нейния брат Акишино. Досега е живял с майка си в малък апартамент; баща му е бил мениджър в "Тойота".

Хобито му е да кара коли, макар че ходи на работа с градския транспорт. Негови колеги казват, че работата му е "да изпълнява неблагодарни служебни задължения, които остават невидими за обществото".

Историята, която звучи като сапунен сериал, постави символичен край на повече от 50-годишната забрана жените да наследяват короната. Според закон от 1947 г. момичетата нямат право да стават императрици, а при сключване на брак с мъж без благородническо потекло губят правата си на принцеси. Сега законопроектът за отмяна на тази забрана вече е факт. Но ако парламентът не го подкрепи, корените на може би най-старата монархия в света (на 2600 г.) ще пресъхнат.

Тя е най-късно омъжилата се принцеса в японското кралско семейство от два века. Шигеро, най-голямата дъщеря на император Хирохито, дядото на Саяко, се омъжила на 17-годишна възраст през 1943 г. Другите му две дъщери се омъжили съответно на 20 и на 21 години.



Късната възраст за женитба вече се приема за нормално явление в Япония, където жените сключват брак около 28-ата си година, а мъжете на 29. Професор Йоко Морита от университета в Нагоя твърди, че принцесата е последвала примера на своите сънароднички, които избират висшето образование и кариерата - в нейния случай комбинирана с активна обществена дейност, пред домакинстването и майчинството. "Упражнява се все по-малко натиск върху жените, които печелят самостоятелно, да се омъжат бързо и да живеят на издръжка на съпруга си. Естествено е успелите да не избързват да се омъжват."



Въпреки че се отказа от работата си в името на семейството, опърничавата принцеса използва случая да подчертае, че макар и да влезе напълно в модела на добра съпруга и домакиня, няма да погребе славата си на жена със собствено мнение. Тя избра изчистена бяла рокля и колие от перли за венчавката си, а родителите й, на които по закон не присъстват на бракосъчетанията на дъщерите си, бяха сред 30-ината гости на тържеството в един от най-почитаните шинтоистки храмове в Централна Япония. След това близо 6000 души изпратиха лимузината на семейство Курода до приема в тяхна чест със 120 гости, включително братята й Нарухито и Акишино. За разликата от традиционните сватби младоженците седели на една маса заедно с приятелите си, а булката облякла кимоно на майка си за втората част от тържествата.



"Всеки живее свой живот и носи отговорност за избора си. Аз не съжалявам за своя, но се чувствам малко самотна. Не знам какво ме очаква, но не се страхувам", призна принцесата на сбогуване с родителите си. "Баща ми каза да почитам съпруга си и да пазя моралните устои на семейството ни. Няколко пъти ми повтори, че всичко ще бъде наред", подчерта тя.

В прехода към новия си живот като обикновена японка принцеса Саяко ще живее в апартамент под наем близо до двореца, а държавата й отпусна еднократна помощ от 1.3 млн. долара за влизането й в реалния свят. Така тя ще има достатъчно време да се научи да пазарува, да се грижи за дома си, да шофира извън двореца. Първото едва ли ще я затрудни, защото като малка една година е посещавала държавна детска градина. Майка й императрица Мичико, която пък е първата обикновена японка, омъжила се за наследник на трона, е изживяла шока от прехода от света на обикновените хора към този на кралския двор и още като хлапе пратила дъщеря си сред обикновените деца. После я научила да готви и домакинства. Момичето правило сладки за дядо си Хирохито. Като дете принцесата прибирала всяка сутрин от прага вестниците и млякото за семейството си.



"За обикновените жени да се научиш да домакинстваш не е проблем. Но за императорското семейство би бил истински шок да разбере всички малки проблеми, които възникват в едно семейство и дом. Мисля, че ще й е нужно известно време да се концентрира върху това. Представете си шока й, ако трябва да се качи в метрото в най-натоварените часове", съчувства й Миико Кодама, професор по масови комуникации в университета "Мусаши".

Дори и да се справи с тези всекидневни грижи, г-жа Курода едва ли ще подкара автомобила на съпруга си, който е любител на високите скорости. Както самата тя призна, "това е твърде опасно". Йошики Курода се познава с императорското семейство от 10 години посредством брата на Саяко - Акишино. Съпрузите обаче се опознали по-добре преди 2 години, когато се запознали официално на тенис парти. Както японската преса отбелязва, императорският зет не е много добър в играта, но явно е успял да омае принцесата. И двамата обичат да наблюдават птиците, имат репутацията на спокойна двойка, която обича пътуванията, и засега не говорят за деца.



Дори и без божествен статус след краха на страната през Втората световна война японската императорска фамилия е една от най-стабилните пазителки на традицията въобще в света.

Тя няма скандалната слава на британската корона, нито е склонна към смели исторически промени. Според легендата императорската фамилия произлиза от шинтоистката богиня на слънцето Аматерасу. Последните й две поколения обаче успяха да слязат от небето и почти да стопят границата между себе си и простосмъртните. Император Акихито първи направи тази стъпка, като се ожени за момиче без благородническо потекло. Престолонаследникът Нарухито също се ожени за дипломатка. Сега Саяко се отказва от кралските почести заради любовта. Доскоро Саяко бе орнитолог, брат й Нарухито написа докторат за средновековния транспорт по р. Темза, а Акишино проучва живота на домашните птици. Император Акихито пък изследва рибите. Вероятно сред животните товарът на короната не е толкова осезателен, отколкото сред хората. Не случайно медиите цитираха изказване на Саяко от 1993 г., че семейството й живее в "на дъното на най-доброто". Така тя коментира отношението на ултраконсервативния двор, което доведе майка й Мичико до загуба на гласа си от стрес. Затова и принцесата напусна двореца със смесени чувства - малко самотна и несигурна, но и щастлива, че бремето на короната няма да й тежи у дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар