сряда, 17 август 2011 г.

Принцеса Кико роди мъжки наследник на императорския престол в Япония

Бебето е първото момче в императорското семейство след раждането на баща си, принц Акишино през 1965 г
  39-годишната японска принцеса Кико роди на шести септември 2006 г. в елитната токийска болница Айику (Aiiku Hospital) така дълго чаканият от японците син-наследник на короната, съобщава The Washington Post. Бебето, родено с цезарово сечение, се нареди 3-ти в редицата наследници на “Трона на хризантемите” – най-старата династия на планетата, след двамата синове на сегашния император Акихито – по-големият, 46-годишен престолонаследник принц Нарухито и баща си, 41-годишният принц Акишино. Новороденото е първото момче в императорското семейство, след раждането на Акишино през 1965 г. Досега император Акихито и императрица Мичико имаха 3 внучки.

Раждането на момче в императорското семейство предизвика невиждана вълна от въодушевление и радост сред японците, а събитията в двора станаха обект на всеобщо внимание. Местните телевизии пстоянно предават репортажи за щастливото събитие, прекъсвайки всички други предавания.

Както обяви пресслужбата на Управата на императорския двор, теглото на бебето, появило се на бял свят около 20 дни по-рано от очакваното, е 2,558 кг. То било изродено с цезарово сечение заради усложненията, съпровождащи бременността, в 8,27 ч. местно време (2,27 ч. българско време). Медицински източници уточняват, че след операцията и майката, и бебето, се чувстват добре. Принцеса Кико бе приета за задържане още на 16 август, след като се появиха признаци за частично отлепяне на плацентата. Именно задълбочаването на усложненията е наложило преждевременното раждане на бебето с цезарово сечение, уточнява Associated Press.
 Въпреки че традицията за обожествяването на личността на японските императори остана в историята след Втората световна война, момчето ще премине години на взискателна подготовка за заемането на престола, включваща изучаването на специалната императорска форма на японския език и сложните ритуали на Шинто – традиционната японска религия. Дори процеса на избиране на име на бебето, отне 2 седмици. Новороденият принц има две сестри –  принцеса Мако и  принцеса Како.

  Острият интерес към пола на бебето бе предизвикан от наследническата криза, пред която бе изправен “Трона на хризантемите”. Според сега действащото законодателство за унаследяване, династичният престол може да се предава само по пряка мъжка линия. Момче в императорското семейство обаче не се бе раждало повече от 40 години. Последното попълнение на фамилията бе  принцеса Айко, дъщеря на първия престолонаследник Нарухито и принцеса Масако.

Доскоро в страната активно се обсъждаше въпроса за внасянето на изменения в Закона за императорското семейство, които да позволяват наследяването на престола от жена. Проучванията на общественото мнение показа, че мнозинството японци нямат нищо против да видят на трона императрица. Подготовката на промените обаче бе спряна през февруари, когато за пръв път се появи новината за бременността на принцеса Кико. Очаква се дебатите по въпроса да продължат, въпреки раждането на мъжки наследник.
Малкият принц ще струва на японската хазна 3 млн. йени годишно

Малкият принц и потенциален наследник на “Трона на хризантемите”, ще получава от японската хазна по 3,05 млн. йени (около $ 26 210) годишно, уточняват представители на Управата на императорския двор.

Според действащото японско законодателство, паричната издръжка на бащата на новороденото, принц Акишино, възлиза на 30,5 млн. йени. Съпругата му, принцеса Кико, получава половината от тази сума, или 15,25 млн. йени. Всяко от вече 3-те деца на принца, получава от правителството 1/10 от “заплатата” на баща си. Парите, които не се облагат с данъци, са предназначени за покриването на текущите разходи на децата, в т. ч. храна, дрехи и заплащане на самостоятелно наетите служители. Новорденото момченце, като потенциален престолонаследник, ще получи и допълнително средства за заплащане на образованието му.

Личните разходи на император Акихито, императрица Мичико и семейството на първия престолонаследник – принц Нарухито, съпругата принцеса Масако и дъщеря им, принцеса Айко, представляват друго перо на бюджета. За текущата финансова 2006 г., за тях са заделени 324 млн. йени (около $ 2,8 млн.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар