сряда, 17 август 2011 г.

КРАЛИЦА БЕАТРИКС - ХОЛАНДСКА

Кралицата на лалетата


От близо столетие, трона на Холандия се наследява от жена. Традицията и в този случай е спазена. Принцеса Беатрикс е родена на 31-ви януари 1938г., в двореца Соестдик в Баарн, Холандия, като принцеса Беатрикс Вилхелмина Армгард на Холандия, принцеса на Оранж-Насау, принцеса на Липе-Бистерфелд. Тя е най-голямата дъщеря на принцеса Юлиана и принц Бернхард. Като всяка принцеса и Беатрикс има нужда от благословията и закрилата на своите покровители. Петимата кръстици на Беатрис са крал Леополд III - крал на белгийците , принцеса Алис - графиня на Атлон, принцеса Елизабет на Пирмонт, херцог Адолф Фридрих на Мекленбург и графиня дьо Ален Котцбу.

Година след нейното раждане се появява и по-малката й сестра - принцеса Ирене. Периодът е много тежък, както за Холандия, така и за цяла Европа. Детството на Беатрикс далеч не е като на истинска принцеса от приказките. Втората световна война е в разгара си. За съжаление тя не подминава и Холандия. През май 1940 г. холандското кралско семейство бива принудено да избяга в Лондон. Един месец по-късно, Беатрикс заминава в Отава, Канада, с майка си Юлиана и малката си сестра, а баща й и баба й по майчина линия остават в Лондон. За известно време семейството е разделено.


В Канада Беатрикс живее в Сторноуей. Кралското семейство е изключително благодарно за подкрепата и гостоприемството, което му е оказано. Като благодарност за защитата на нея и нейните дъщери, принцеса Юлиана осигурява доставката на лалета за канадското правителство, всяка пролет, които са в центъра на канадския фестивал. По време на изгнанието си в Канада, Беатрикс посещава детската градина и държавно началното училище. През 1943 г. семейството им се увеличава с още един член – ражда се нейната втора сестра принцеса Маргрит. Не след дълго, само две години по-късно, на 2 август 1945 година, семейството се връща в Холандия, където Беатрикс продължава основното си образование, започнало в Канада. Малко след това през 1947 г се ражда третата й сестра принцеса Христина.
Все още на престола на Холандия е бабата на Беатрикс, Вилхелмина, но на 6 септември 1948 г., майка й Юлиана я наследява като кралица на Холандия. Така Беатрикс става предполагаема наследница на престола , когато е едва на десет годишна възраст. Образованието е основното за всяка кралска особа. Това не подминава и младата принцеса.

През април 1950 г. Беатрикс влиза в лицей, който завършва през 1956 г., като получава познания в областта на изкуството и класическите науки. Което и е много полезно при по-нататъшното управление на страната. На 31 януари 1956 г. принцесата празнува 18-тия си рожден ден и от тази дата, съгласно Конституцията на Кралство Холандия, тя има право да поеме Кралския ексклузив. Но майка и я назначава в Държавния съвет. През същата година тя започва и висшето си образование в Университета в Лайден. Там учи социология, право, икономика, парламентарна история и конституционно право. Принцесата посещава и различни европейски, и международни организации в Женева, Страсбург, Париж и Брюксел. Също е активен член на VVSL (Женски съюз за студенти в Лейден), сега се нарича LSVMinerva, след като се сливат с Leidsch Studenten корпус (който преди това е само мъжки). Завършва образованието си през 1961 г. с придобита юридическа правоспособност, а през 2005 г. е удостоена с почетен докторат от университета Лайден. Междувременно, през 1951 г., страната става съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана, а през 1957 г. е съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които впоследствие, с подписването на Договора от Маастрихт през 1992 г., стават съставни части на Европейския съюз.

Нейната поява на политическата сцена, почти веднага, е белязана от противоречия. През 1965 г. принцеса Беатрикс се сгодява за германския аристократ Клаус фон Амсберг - дипломат, работещ за германското външно министерство. В специално радио и телевизионно предаване на 28 юни 1965 г. нейните родители съобщават за годежа на дъщеря им. Бракът им предизвиква масивен протест по време на сватбеният им ден в Амстердам на 10 март 1966г. Принц Клаус е бил част от Хитлеровата младеж и е служил във Вермахта, поради тази причина, част от холандското население го свързва с германския нацизъм. Димна бомба е хвърлена на сватбения кортеж от протестираща група, след което се стига до сблъсъци на протестиращите с полицията. С течение на времето обаче, принц Клаус се превръща в един от най-популярните членове на холандската монархия. След сватбата си двамата се преместват да живеят в двореца в Хага. Една година след това се ражда и първородният им син принц Вилем-Александър Орански, който е първият наследник от мъжки пол на холандския престол от близо столетие. Година по-късно се ражда втори син на кралската двойка - принц Йохан-Фрисо Орански. А на 11 октомври 1969 г. е роден и най-малкият член на фамилията принц Константейн Орански.

За съжаление, неодобрението към избор на съпруг не е насочено само към Беатрикс. Двете от сестрите на Беатрикс се отказват от правата си върху престола, за да се омъжат за своите избраници. Ирен и Кристина се омъжват съответно през 1964 г. и 1975 г. за католици, като самата Ирен също приема католическата вяра. За протестантска Холандия от онова време скандалната им постъпка е равносилна на предателство на националните традиции. Парламентът не одобрява и двете сватби, което кара сестрите да се откажат от короната.

От най-ранна възраст, принцесата се интересува от различни социални проблеми. През 1956 г. тя става патрон на Националния фонд за борба срещу полиомиелитът, който е създадена след тежка епидемия. По-късно фондът е преименуван на принцеса Беатрикс и значително разширява обхвата на своята дейност, като започва подпомагането на жертвите на други вродени заболявания. В допълнение, принцесата е загрижена и за създаване на национална политика по отношение на животните. Много показателно за нейната щедрост е това, че сумата, получена от принцеса Беатрикс и принц Клаус като сватбен подарък, е предоставена за благотворителност. Част от тези пари са предоставени на четири национални сдружения на родители на деца с увреждания, а останалата част са изразходвани за закупуване на лекарства за "Анри Дюнан", холандски кораб на Червения кръст. Принцът и принцесата също даряват значителна сума пари, за да помогнат на децата с увреждания от Суринам и Нидерландските Антили.

Освен засилената благотворителна дейност която развива, Принцеса Беатрикс взема активно участие в обществения живот: тя е председател на работната група от доброволци за развитието на Азия и Африка, член е на Изпълнителния комитет на сребърни центрове (училища за деца), а също така е работила в УНИЦЕФ - ООН за Детския фонд.

Официалното качване на престола на принцеса Беатрикс е на 30 април 1980 г., когато майка й, Юлиана Нидерландска абдикира в нейна полза и така Беатрикс става новата кралица на Нидерландия (Холандия). Поемането на властта се извършва на специална церемония в новопостроена църква в Амстердам. От тогава тази дата е денят, в който кралицата празнува рождения си ден, още повече, че той съвпада с рождения ден на кралица Юлиана. Това събитие е съпроводено с бунтове и недоволство от населението. Някои хора използват случая, за да протестират срещу лошите условия на жилища в Холандия и срещу монархията като цяло, като се използва запомнящо мотото "Geen woning; Geen Kroning" („няма дом, няма коронация“). Сблъсъците на протестиращите с полицията и силите за сигурност биват брутални и агресивени. Събитието е оставило сериозен отпечатък и е отразено в съвременната холандска литература.

Кралица Беатрикс е активно ангажирана в политическия живот на Холандия. Тя подписва законови актове на парламента и кралски декрети, редовно се среща с премиера, министрите и държавните секретари. Оглавява Държавния съвет, член на който е от 18-годишна възраст. Посреща чуждестранни държавни глави и премиери, както и сама осъществява визити в други страни всяка година. Също така следи събитията в страната и присъства на работни посещения в провинциите във връзка с проблеми, свързани с правосъдието, земеделието, малцинствата и околната среда. Кралица Беатрикс има и важни отговорности в управлението на страната. След парламентарните избори тя се консултира с лидерите на отделните партии, както и с вицепрезидента на Държавния съвет. Вслушвайки се в техните съвети, посочва т.нар. старша политическа фигура да определи кои партии са готови да работят заедно в коалиционно правителство.

През октомври 1999 година по покана на българския държавен глава Петър Стоянов кралица Беатрикс и принц Клаус бяха на двудневна визита у нас. Бяха подписани споразумения за взаимна защита на инвестициите и меморандум за разбирателство. Кралската двойка дарява 10 000 лева на Рилския манастир по време на посещението й в Светата обител. По време на престоя си в София се среща и разговаря със столичния кмет Стефан Софиянски. Тя проявява специален интерес към въпросите на местното самоуправление и управлението на София.




Следват няколко тежки години за кралското семейство. На 6 октомври 2002 г., съпругът на кралица Беатрикс, принц Клаус, умира след дълго боледуване. Година и половина по-късно, тя губи и майка си, която почива след дълга битка с деменцията, а през декември 2004 година умира баща и от рак. Така за няколко години тя губи едни от най-близките си хора.

Въпреки трагедиите сполетяли живота и на 29 и 30 април 2005 г., тя отпразнува 25-годишнината от нейното управление. Събитието е отбелязано и почетено в цялата страна.

Беатрикс е голям почитател на изкуството. Като един истински аристократ тя се занимава със скулптура, има интереси в областта на живописта, музиката и балета. През 2007 г. тя и руският президент Дмитрий Медведев откриват изложба в обновения филиал на Ермитажа в Амстердам - града, където Петър Велики преди 300 години е поставил началото на невероятната руска държавна колекция от произведения на изкуството, сдобивайки се с 220 картини на холандски майстори. Така след закриването на филиала в Лондон, извън Русия, Ермитажа има представителство само тук в Амстердам.

През април 2009 г. целият свят е потресен от трагедията, която сполетява Холандия. На 30 април е направен атентат срещу кралицата и кралското семейство. Нещастието се случва в холандския град Апелдорн, след като кола се вряза в тълпата от зрители на парада по случай празника на Деня на кралицата . Петима души умират на място, а две жертви и нападателят почиват по-късно. Други жертви на катастрофата се намират в критично животозастрашаващо състояние. Една седмица след нападението друга жертва умира от наранявания. Автобусът на кралското семейство не е ударен и никой от придружаващите кралицата не е ранен. В рамките на час, кралица Беатрикс прави телевизионно обръщение да изрази своя шок и съболезнования. Разследващите допускат възможността нещастието да е предизвикано умишлено, като е целяло кралското семейство. Смята се, че това е първата физическа атака срещу холандски монарх в днешно време. Въпреки трагедията, Кралицата не спира своите публични изяви.

Всеки може би си задава въпроса какво богатството притежават днешните монарси. Може да не е на първо място и не толкова богата като Английската кралица Елизабет II, Кралица Беатрикс е сред 15-те най-богати монарси в света, като личното й богатство се изчислява на 200 мил. долара. Достатъчно внушителна сума нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар