сряда, 17 август 2011 г.

Замъкът Балморал в Шотландия (Balmoral Castle)

Замъкът Балморал /Balmoral Castle/ безспорно е перлата в короната на шотландското дворцово строителство. Този красив замък се намира в графство Абърдъншир (Aberdeenshire). От както е построен той служи за лятна резиденция на английското кралско семейство. Балморал и имотите около него са купени от кралица Виктория, която била съпруга на Принц Алберт (Prince Albert).
От тогава насам фамилният замък се предава от поколение на поколение, а откакто съществува прилежащите му земи стават все повече. Днес Балморал се разпростира на площ от 26000 хектара, като в тях влиза и преминаващата и невероятно красива река Дий (River Dee). Историята на двореца започва назад през Средновековието, когато сър Уилям Друмънд (William Drummond) издига на мястото на днешния Балморал своето фамилно имение през 1390 г. През 1316–1390 г. Крал Робърт II (King Robert II) използва тогавашната постройка като ловна хижа.

Историята на Балморал като царска резиденция започва от 1848 г., когато къщата е отдаден под наем на кралица Виктория и принц Алберт. Във своите дневници кралицата описва любимия си замък като „моя скъп рай в планинската част на Шотландия”. До ден днешен кралицата прекарва лятната си ваканция в красивите зали на Балморал, които са допълнени от красиво аранжирана градина.

С течение на годините кралската фамили допринася много за развитието на двореца, като непрекъснато се грижи за хармонията в растителния и животинския свят. Изключител но много за красивите градини около Балморал направи в последо време херцогът на Единбург, който разшири цветната и зеленчуковата градина, като същевременно построи и воден парк. Водната градина е разположена в западната част на главния парк между красиви дървета.

Днес в Балморал работят стотици хора, които се грижат за екологичния баланс в имението. Според близки на кралското семейство Елизабет Втора е ангажирана със „зелени“ дейности от над 20 години. В Балморал се развива проект, който предвижда малка водна електроцентрала, която да продуцира тока за замъка.

Мощността на централата ще бъде около един мегават, което ще бъде достатъчно за кралските нужди и за около 1000 домакинства от околностите. С цел опазване на околната среда през последните години автомобилите, обслужващи кралица Елизабет ІІ бяха подменени с коли, работещи на газ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар