сряда, 17 август 2011 г.

Как да не се изложим пред кралицата

Ритуалът за пиене на следобеден чай с английски маниери е пищен като набора по ръкавите на дукеса Ана, която всъщност го въвела.

Церемонията трябва да започне в 16,00 часа, въпреки че я наричат "Five o'clock" (от английски език - "точно в пет часа"), може би защото тогава обича да пие чай кралицата.

Когато избирате дреха за събитието, не се колебайте да сложите рокля. Ако пък се намирате на Острова, дрескодът гласи да не забравяте и шапката.

Политика, религия, деца. Според етиката това са деликатни теми и затова трябва да се избягват. Забранени са разговорите и за времето. Британките никога не обсъждат непрестанния дъжд, защото може да се скарат дали е досаден, или приятен.

Традиционните сбирки са си само по женски, тъй като се предполага, че мъжете ще скучаят на тях.

Протоколът сочи, че на масата трябва да има два вида чай - черен и зелен. За да ги различавате, върху капака на едната кана залепете изсушено листо от роза.

Сервизът е от първокласен бял порцелан.

Върху чашите обикновено има нарисувани цикламени замъци. Но ако гостите са повече, са позволени и други десени.

Комплектът включва голяма чиния (за сладките), в нея малка и отгоре чаша. Между двете чинийки се поставя салфетката.

Тя е от плат, с различни бродерии във формата на квадрат с размер 20 см. Има и още една, която се слага върху дясното коляно. А дръжките на всички чаши трябва да сочат надясно.

Ако чаят ви изстине или просто не го харесате на вкус, може да го изсипете в специална купа, поставена на масата, и да си изберете друг вид. Чашата не се пълни до горе, а се долива, за да не изстине напитката. Според етикета се пият до три чаши чай.

Билковата отвара се сервира само от домакинята и никога от помощниците в дома. За нея ритуалът е привилегия и удоволствие.

Кафявата захар разваля вкуса на чая, а черният и зеленият вид не се пият с мед.

Затова се подслажда с бучки бяла захар.

Може да допълните с мляко, но не сметана, или лимон, нарязан задължително на кръгчета.

Тук чаят се приготвя в микровълнова печка за ужас на обитателите на Острова.

Но тази хитра практика не върви на изтънчените английски маниери. Според тях водата не трябва да се оставя да кипне, а само да се затопли, но точно до 80 градуса.

Поднася се с триъгълни сандвичи с краставици и сьомга. Други традиционни пълнежи са с шунка, варено яйце или сирене “Филаделфия”. Филийките може да са и препечени, но задължително с отрязани корички.

След тях пристигат и сладкишите, придружени със сладко от горски ягоди и бита сметана. Типичен десерт са и плодовете, потопени в течен шоколад.

Накрая идва ред и на английските кифлички.

Ритуалът завършва с шампанско. Единствената друга допустима напитка е портокалов сок.

Гостите не трябва да стоят повече от час и половина. Ако се позабравят - домакинята слага края на следобедния чай, като оставя салфетката си върху масата.

Пътят на чая

Китайският император Шен Нунг обичал да пие варена вода в парка на двореца си под красиво дърво. Един ден, докато се наслаждавал на почивката си, листо от дървото паднало в чашата му. След няколко минути водата му придобила приятен аромат и вкус.

В Европа първи донасят чая датчаните и португалците. Те започват да го продават на французите и германците. Но все пак англичаните са тези, които и до днес пият най-много чай и в духа на традициите им измислили и етикет за пиенето му.

Томас Гарауей е човекът, който внася напитката на Острова. Той създал и така популярните къщи за чай. Те обаче били само за мъжете, дамите го пиели вкъщи. Традицията е разбита от Томас Туининг, създателя на верига от заведения, в които канел предимно жени. И до днес неговото име стои върху опаковките на едни от най-известните английски чайове.

Създателката на традицията на следобедния чай е любимата придворна дама на кралица Виктория - Ана Мария Станхоуп и седма дукеса на Брадфорд. По онова време хората се хранили само два пъти на ден - на закуска и на вечеря. Но дукесата редовно огладнявала в следобедните часове и за да оправдае апетита си, започнала да кани приятелки на по a nice cup of tea (от английски език - хубава чаша чай), и бисквити. Тази практика постепенно добила завидна популярност и следобедният чай се превърнал в мода на аристокрацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар