сряда, 17 август 2011 г.

50 години белгийски кралски изневери

Преди 50 г. сватбения ден на много белгийци минава в сянката на едно от най-шумните тържества в кралството. Около празничната маса роднините им проклинат лошия си късмет да пропуснат пиршество за окото, незапомнено в годините след края на Втората световна война - венчавката на Сакскобургготския принц Албер с русокосата италианска благородничка Паола.

Днес виновниците за това са поканили двойките, с които са се венчали заедно през първата юнска неделя на 1958 г., да отпразнуват заедно в двореца златните си сватби.

В Белгия, където кралското семейство има обичай да среща с народа личните си празници, първата двойка ще използва случая да събере и семействата, създадени едновременно с тези на трите си деца, които също имат юбилеи от венчавките си. След кралската ваканция днес в двореца в Лаакен край Брюксел ще има бал, в който аристократи и народът ще се смесят, за да празнуват заедно победата на любовта в една от най-романтичните и драматични истории, предхождащи тази на британската принцеса Даяна.

Албер и Паола се срещат на тържествата по встъпването в длъжност на папа Йоан XXIII, известен още като "българския папа", тъй като преди да бъде избран за глава на католическата църква е папски нунций у нас. Братът на белгийския крал Бодуен представя страната във Ватикана. В негова чест посланикът организира прием, на който е поканена и току-що прехвърлилата 20-те г. италианска красавица дона Паола Руфа ди Калабрия, една от най-популярните аристократки в страната си. Чаровна, елегантна, принцеса Паола не слиза от страниците на светските хроники. Според биографите срещата им е любов от пръв поглед. Като в приказките 25-годишният принц е омагьосан от стеснителната усмивка на италианската принцеса.

На първата среща двамата са толкова смутени, че повечето време мълчали. По-късно бъдещата кралица ще каже, че имала бегла представа за Белгия (въпреки че баба й е белгийка) и познанията й се изчерпвали с комиксите за приключенията на рисувания герой Тинтин.

Албер постоянно отлага отпътуването си от Рим, като изтъква разни важни дела, но посвещава времето си почти изцяло на la dolce Paola (сладката Паола). Когато най-сетне е в Брюксел, раздялата му се струва непоносима, той решава да се ожени. Два месеца след първата им среща Паола е представена на семейството, а четири месеца по-късно и на пресата. "Чарът и красотата на русата принцеса от юга бързо плениха сърцата на белгийците", пишат вестниците. 8 месеца след бала в Рим двамата разменят брачните си клетви.

Сватбата им е една от най-пищните в Европа след войната и е платена от правителството на Белгия. То организира цял спектакъл около преместването на католическата венчавка от Рим в Брюксел. Сватбата на кралския брат и италианската принцеса в катедралата "Сен Мишел" е една от първите, предавани по едва прохождащата тогава масово телевизия. Стотици хиляди изпълват улиците, за да видят новобрачните, а вестниците пишат само за романтичната им любов.

В сатенена рокля, обшита с брюкселска дантела, с 5-метров шлейф, букет от портокалови цветчета и 100-годишния воал на белгийската си баба, принцесата е "видение на красотата". Тя се разплаква, повтаряйки брачните си клетви след венчаващия я кардинал Ван Рой, пленявайки белгийците с емоционалността си. Те не закъсняват да й покажат обичта си, обсипвайки я с цветя и възторг по време на процесията, която откарва новобрачните от храма до двореца с кортеж от 20 кадилака кабрио - нечуван разкош дотогава.

След като разрязва сватбената си торта и се уверява, че всеки от гостите е получил парче от нея, принцеса Паола и нейния съпруг заминават на пътешествие на испанския остров Майорка, следвани от цяла кохорта папараци, които не ги изпускат за миг през следващите лета. Скоро, в рамките на три години, се раждат децата им - Филип (1960), Астрид (1962) и Лоран (1963).

Подобно на Чарлз и Даяна, папараците не им дават покой и скоро стават повод за семейни кавги. Паола е обявена за модна икона на 60-те. Дрехите, които облича, начинът, по който носи косата си, гримира се и се усмихва, са копирани от хиляди белгийки. Фотографите следят всяко нейно излизане от двореца и тя често е принудена да напуска магазините през задния им ход, за да се скрие от обективите.

Но Паола не иска да бъде обожествявана. "Аз съм жена като всички останали", казва тя в едно от редките си интервюта. Зълва й кралица Фабиола е засенчена от младата принцеса и това създава напрежение в двора, а вероятно и между съпрузите.

Принцесата доверява на приятели, че официалните й задължения я отегчават и й тежат. Отчуждение започва да се прокарва в семейството, където двамата съпрузи прекарват все повече време разделени. Паола е самотна, оплаква се от носталгия и често отскача до родната Италия. Албер се отдава на официални търговски мисии зад граница и на страстта си към моторите.

Въпреки че се показват пред народа като щастлива двойка, в средата на 60-те двамата са силно охладнели един към друг и започват собствени любовни афери. От връзката на принца с една белгийската баронеса се ражда незаконната му дъщеря Делфин, която той никога не признава, но се предполага, че това прелива чашата. Албер и Паола се разделят и дори се говори, че адвокатите подготвят документите за развода им. Но до времето на Даяна има още повече от 20 г. и до разтрогване на брака не се стига. След петгодишна раздяла Албер и Паола се събират отново. Как се случва това е една от най-големите мистерии в белгийския кралски двор. Слуховете отдават спасяването на семейството на намесата на крал Бодуен, който поискал това от двамата, но неизвестно срещу какво, на дъщеря им Астрид и на кардинал Суенен. Кой и как ги е събрал вероятно няма никога да се разбере, но след семеен уикенд двамата се сдобряват и до средата на 80-те заживяват отново заедно.

През 1993 г., на 59-годишна възраст, Албер става неочаквано крал на белгийците, след внезапната смърт на Бодуен. С принцеса Паола поемат с нежелание белгийската корона, отблъснати от допълнителните ангажименти и от първоначалния скептицизъм на народа, който обожава Бодуен и гледа с подозрение бурните обрати в отношенията между двойката и извънбрачните им афери.

Най-близките властващи роднини на Симеон Сакскобургготски успяват да увеличат популярността си и да сплотят семейството си.

"Имали сме проблеми, но сега сме щастливи и можем да кажем, че сме били създадени един за друг", казва кралицата в едно от редките си интервюта. А кралят обяви в новогодишна реч, че няма да позволи претенциите на незаконната му дъщеря да получи признание от баща си, да разклатят отново брака му. Днес двамата имат 12 внуци, които ги наричат дядо Тино и баба Лита и се радват на охолен и спокоен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар