сряда, 17 август 2011 г.

Принцесата и нощта

Събота, 15 март. Премятаме днешните вестници, в които подробно е отразено тържеството в чест на първата годишнина на царското супервнуче Симеон Хасан, което бе в петък, 14 март. Наш екип не беше поканен на партито в имението Царска Бистрица, където семейството живее в последно време – събитието е отразено единствено в политическите всекидневници, все пак внукът е на лидер на партия от управляващата коалиция. Ние ще присъстваме на вечерята за участниците в световния турнир по фитнес за жени под патронажа на Калина Сакскобурготска, давана от семейство Муньос в хотел „Ястребец“.



Спа хотелът малко над Царска Бистрица е любимо място за забавление на царственото семейство напоследък – с трите си ресторанта, пиано бара и дискотеката, както и с разкошния спа център. Казват, че точно тук, във фитнес залата, на Калина й хрумнало да събере фитнес маниаците на турнир в България. А Китин се заел с организацията.



Вечерята е обявена за 8 часа, но и в 9 все още ги няма нито домакините, нито гостите. Явно турнирът в зала „Универсиада“ се е попроточил, а и било нужно повечко време на поканените да се приготвят за вечерята.



Започват да пристигат с микробусите на хотела, като един от първите в лоби бара е Китин Муньос. Той гостоприемно кани в ресторанта президента на Световната федерация по културизъм Рафаел Сантоха, с когото го свързва отдавнашно приятелство, и групата от 20-ина участнички в турнира - в ефектни мини- или разголени вечерни рокли върху изваяните им тела, придружени от треньорите си. Китин притеснен извинява жена си за закъснението, „Нали разбирате, бебето...“




Какво знаем за нея


Калина е известна с бунтарството си спрямо обществените норми. Завършила френски лицей в Мадрид, учила история на изкуството в Лондон, царската дъщеря бе обект на папарашки интерес за медиите в родната й Испания със своята екстравагантност, граничеща със скандал. Тя се появяваше странно и нахакано облечена на обществени места, обръсна си главата заради загубен бас, направи си несполучлива ринопластика... Най-малката от петте деца на Симеон – любимката му – четири години поддържа връзка не с династичен потомък, а с пътешественика и бивш елитен офицер от испанската армия Антонио Муньос Валкарсел, по-известен като Китин, роден в Мароко, с 15 години по-възрастен от нея.



Семейството й я „даде“, когато той поиска ръката й, и сватбата стана в България с 500 отбрани гости. Калина, пленена от българските носии, си поръча сватбената рокля при български дизайнер в стилистиката на фолклорните облекла, а после я дари на Националния исторически музей.
Четири години след сватбата Калина и Китин избраха Царска Бистрица да обявят, че чакат бебе. И решиха наследникът им да се роди в България – на 34 години Калина даде живот на Симеон Хасан, кръстен на дядо си и на краля на Мароко. Бебето проплака в болница „Лозенец“, където баща му присъства на раждането със секцио.


Нов щрих към портрета на една дама


Ето я най-после и нея – с дълга лъскава черна рокля и късо черно кадифено сако с декоративни тегели, с платинено руса перука. На чантата й е вързан небрежно шарен копринен шал. Роклята й се влачи по земята, затова я повдига, като пристъпва, от което се виждат обувките й – лачени със средно високи токове.



Китин я посреща с малък букет от розови рози и ни представя, на испански естествено – „екип на ЕVA, тук са заради теб“. Калина видимо се стряска, тя наистина никак, ама никак не обича журналисти, виждали са я как демонстративно страни от тях. Съветва ни да се обърнем към Галя Дичева, пиар на семейството, но тъй като това посредничество за връзка с нея досега не е дало резултат, ние настояваме да поговорим с нея и да я снимаме тук и сега. Не получаваме никакъв отговор, принцесата просто бяга от нас, споменавайки бегло царя. Няма татко, няма папа - царя!



Влиза в ресторанта, където не сяда на някоя от масите, край които са освен организаторите и участниците в турнира по фитнес, и част от нейните и на Китин (веднага разпознаваме брат му, с когото страхотно си приличат) роднини, пристигнали за вчерашния рожден ден на малкия Симеон Хасан. Калина минава и поздравява присъстващите. С някои от тях се снима – вероятно за спомен, но в никакъв случай не за пресата, макар че изглежда много ефектно, истинска дама с тежък вечерен грим, с бляскави бижута.



По едно време изчезва в тоалетната. Няма как да не отчетем, че се бави доста вътре. Излиза след повече от половин час – свалила е сакото и е останала по рокля с гол гръб и рамене, която откроява стройната й и много слаба фигура, както и белотата на кожата й. Другата промяна е, че е втъкнала в косата си жива аленочервена роза, която хармонира с аленото й червило. Спомням си колко различна изглеждаше на снимките в родното място на Китин – Сиди Ифни в Мароко, облечена в традиционната носия на местните жени. Тя просто умее да бъде различна във всеки един момент, качество, което малко жени притежават и превръщат в свое оръжие.



Ресторантът се е поизпразнил, минава полунощ – след десерта малцина допиват питиетата си. Калина се завърта покрай опосканата шведска маса и след кратко колебание вместо плод, си сервира малко бял ориз (знаем, че е вегетарианка и дори успя да откаже баща си да ловува). Присяда на централната маса, от която току-що е станал мъжът й, за да изпраща тръгващите си гости, но след малко скача и с чинията ориз изчезва към пиано бара.

Кралицата на купона


Местата около рояла вече са заети от роднини на царското семейство. Евъргрийните, които изпълнява певецът, явно им харесват, защото се включват в ритъма им и ръкопляскат ентусиазирано. Принцесата си е сервирала вечерята върху рояла, заедно с чаша кока кола, и настоява на английски за нещо по-бързичко. Тук тя е доста по-различна, отколкото в ресторанта – засмяна, пее, танцува, очевидно умее да се забавлява. По някакъв неведом начин е прибрала полите на дългата си рокля, в която се спъва, ако не я повдига, и я е превърнала в различна дреха, в нещо като малка черна рокля. Забелязвам, че на едната си ръка носи скъп пръстен, а на показалеца до него е намотала лепенка.



За разлика от деня, в който празнуваха рождения ден на малкия, не е с ноктопластика, а с доста зле поддържан маникюр. На някои от ноктите кървавочервеният лак липсва, на други е поизтрит. Но в края на краищата – явно не й пука от това. В хотел „Ястребец“ са свикнали със странностите й - тя обича да прави експерименти с прическата, с грима, с облеклото си, да се появява ту с тюрбан на главата, ту с нарисувани върху носа лунички. Това е да си принцеса, широко скроена при това!



Около нея витае някакво безпокойство. Китин е винаги наблизо, изглежда много влюбен, непрекъснато я хваща за ръката, гали я, прегръща крехките й рамене. Обещал ни е да убеди жена си да позира за снимка за списанието. Вече ни е обяснил, че тя е много трудна на такива неща, че адски се притеснява от любопитството на медиите. Въпреки това разчитаме на мъжката му дума – той прави впечатление на човек, на когото може да се разчита. Не случайно в един момент принцесата го нарече „свой мениджър“, без да се шегува.



И наистина се оказва така. В един момент, някъде към 2 след полунощ, забелязваме, че самата принцеса снима купона в пиано бара с мобилния си телефон. Аха, значи тя може да снима, ние не, така ли! На явно заявеното ни желание да го направим, Калина реагира, изфучавайки като котка от бара. А Китин ни обяснява, че отива да се подготви за фотосесията, която й предлагаме.



Заобиколена от близките си дами, тя не само освежава грима си, а и вплита в косата си няколко изкуствени цветя. Сама избира къде да седне, както и това да държи в ръцете си една специална книга - „Българите“, която измъква от книжните лавици в лоби бара. Посипва в скута си листенца от роза, част от тях се разпиляват край нозете й. Обяснява как много държи да напишем, че бижутата й са дело на български дизайнер. „От тук си ги купих, от Боровец, има магазин на фирма SGS, много скъпи и много хубави бижута.“ На въпроса за роклята отвръща: „Не е маркова, подарък от една дизайнерка, която работи и в България, и в Мексико.“


Не можем да твърдим, че говори добре български – чаровно бърка предлози и членове, търси думите, които й убягват. Не си служи особено ловко с него и Китин Муньос. Странно ми се вижда това, че Калина, която до момента е говорила с мъжа си само на испански, изведнъж се обръща към него на български и се оказва, че и той отбира. Китин питам дали е вярно, че се готвят да се преместят с малкия в Мароко. Не, не е сигурен дали ще го направят, макар за него да не е никакъв проблем да живее между два континента, „Аз съм номад, нали разбирате?“



Към 3 след полунощ принцесата с крехка физика явно е стигнала предела на своята издръжливост. Приключваме със снимките, тя е доволна от резултата. Предлагаме й на сутринта да продължим и виждаме у нея интерес към идеята, но Китин ни отрязва: „Много малко време ще имаме утре, моля ви!“ Стискаме си ръцете. В момента, в който посягам да разцелувам Калина, тя загръща главата си с копринения шал и той се спуска пред лицето й като фередже – тя пак е толкова различна, жената-хамелеон, нестандартната аристократка, която не обича медиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар